Δίαιτα με σοκολάτα για πρωινό.

Ως συνταγή για απώλεια βάρους, το να βάλετε τη σοκολάτα στο καθημερινό σας πρωινό μοιάζει λίγο περίεργο για να μην πούμε άπιαστο όνειρο. Ένα πρωινό όμως που περιλαμβάνει και μια γλυκιά απόλαυση μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Ομάδα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πουτίγκας σοκολάτας μαζί με ένα ισορροπημένο πρωινό των περίπου 600 θερμίδων, που περιλαμβάνει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, μπορεί να βοηθήσει όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν περισσότερο βάρος, αλλά και να το διατηρήσουν μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Daniela Jakubowicz και την ομάδα της, το κλειδί βρίσκεται στη φάση της ημέρας που τρώμε τη σοκολάτα, καθώς το πρωί ο μεταβολισμός είναι υψηλότερος και έτσι είμαστε σε θέση να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες.

 Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκησε 32 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που πρόσθεσαν επιδόρπιο στο πρωινό τους, μπισκότα, κέικ ή σοκολάτα, έχασαν κατά μέσο όρο 18 κιλά περισσότερα από τους υπόλοιπους. Και όχι μόνο αυτό, διατηρήθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα κιλά τους.

Το πρωινό παρέχει την ενέργεια για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενεργοποιεί το μεταβολισμό, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους και τη συντήρηση. 

Στην έρευνα πήραν μέρος 193 άτομα, άντρες και γυναίκες, μη διαβητικοί. Οι άνδρες κατανάλωναν 1600 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες 1400. Χωρίστηκαν σε δύο ανάμικτα γκρουπ με το πρώτο να καταναλώνει πρωινό 300 θερμίδων και τη δεύτερη 600 θερμίδων μαζί με το επιδόρπιο. Στα μισά της μελέτης οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες είχαν χάσει κατά μέσο όρο περίπου 15 κιλά ανά άτομο. Στο δεύτερο μισό όμως της μελέτης τα πράγματα άλλαξαν.

Τα άτομα στην πρώτη ομάδα με το μικρό πρωινό κατάφεραν να επανακτήσουν κατά μέσο όρο 10 κιλά ο καθένας ενώ οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας, με το μεγαλύτερο πρωινό, λιγότερα από 7! Στο τέλος των 32 εβδομάδων το δεύτερο γκρουπ είχε χάσει περίπου 18 κιλά ανά άτομο. 

Η ερευνήτρια συνεχίζει: “Εξαιρετικά περιοριστικές δίαιτες που απαγορεύουν γλυκά και υδατάνθρακες είναι αρχικά αποτελεσματικές αλλά συχνά προκαλούν όσους κάνουν δίαιτα να ξεφύγουν από τα αρχικά τους σχέδια λόγω στέρησης κάποιων τροφών. Αυτό δείχνει ότι η συγκράτηση της λαχτάρας για κάτι και η μέτρια κατανάλωση είναι συχνά προτιμότερη από τη στέρηση“.

Πώς σου φάνηκε;

Βαθμολόγησε το περιεχόμενο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. 0

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΕΔΩ