Σοκολάτα και υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα, η πραγματική σοκολάτα, είναι καλή για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να καταναλώνουμε μαύρη σοκολάτα συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Φορτωμένη με φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, η μαύρη σοκολάτα και το κακάο είναι στην ίδια κατηγορία με το πράσινο τσάι, τα βατόμουρα και τα πάσης λογής φρούτα και λαχανικά! Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα προέρχεται από τους κόκκους του κακάο οι οποίοι φυτρώνουν στο κακαόδεντρο. Άρα λοιπόν, η σοκολάτα είναι φυτικής προέλευσης, με ό,τι καλό συνεπάγεται αυτό.

Η σοκολάτα είναι ένα τεράστιο απόθεμα φυσικών συστατικών που ονομάζονται αντιοξειδωτικά. Οι επιστήμονες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν το σώμα και ευνοούν την καλή υγεία. Στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα και το κακάο έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Σας εκπλήσει; Δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί ξεχνούν ότι η σοκολάτα προέρχεται από φυτά.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στις τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, από καρδιακά προβλήματα μέχρι και καρκίνο. Αντιοξειδωτικές ουσίες σαν και αυτές που έχουν βρεθεί στη μαύρη σοκολάτα και στο κακάο έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ροή του αίματος, καλά επίπεδα χοληστερόλης και σε κάποιες περιπτώσεις και με βελτίωση της υπέρτασης.

Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο περιέχουν μεγάλα επίπεδα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα. Δύο κουταλιές της σούπας φυσικό κακάο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από 4 κούπες πράσινο τσάι, μία κούπα βατόμουρα και μία κούπα κόκκινο κρασί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι 30 λεπτά μετά την κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, τα επίπεδα των δύο κύριων αντιοξειδωτικών ουσιών της, της επικατεχίνης και της κατεχίνης, στο αίμα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Φτάνουν στο μέγιστο περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση και τα ίχνη τους χάνονται από τον οργανισμό έπειτα από τουλάχιστον έξι ώρες.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές είναι στην ουσία ασταθή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη δομή υγειών κυττάρων. Αυτή ακριβώς η αλλαγή θεωρείται ότι προκαλεί διάφορες χρόνιες ασθένειες και τα αντιοξειδωτικά την εξουδετερώνουν!

Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικό υποπροϊόν αλλά καθώς μεγαλώνουμε τα αντιοξειδωτικά στο σώμα μας υπεύθυνα για την καταπολέμησή τους εξασθενούν. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να τα “ανανεώσεις” είναι μέσω της διατροφικής σου συνήθειας. Τώρα ξέρεις γιατί η μητέρα σου και ο γιατρός σου, σου έλεγαν να τρως φρούτα και λαχανικά…!

Πώς σου φάνηκε;

Βαθμολόγησε το περιεχόμενο!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. 0

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΕΔΩ