Τι να κάνουμε αν ο σκύλος μας φάει σοκολάτα.

Όλοι όσοι ζούμε συντροφιά με το σκυλάκι μας έχουμε κατά καιρούς αγχωθεί επειδή ο αγαπημένος μας φίλος κατάπιε κάτι που δεν έπρεπε, με τη σοκολάτα να περιλαμβάνεται στα ενδεχόμενα που μας αγχώνουν ακόμη περισσότερο επειδή η κατανάλωσή της από τους τετράποδους φίλους μας ενδέχεται να τους δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

Το καταφύγιο ζώων Battersea Dogs & Cats Homeπου βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει ως κύριο μέλημά του την προστασία και υιοθεσία κατοικίδιων ζώων, έχει κατατάξει τη σοκολάτα στη λίστα με τις εννέα εξαιρετικά δηλητηριώδεις τροφές για τους σκύλους, εξαιτίας του γεγονότος ότι περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους νεφρική ανεπάρκεια. Η φιλοζωική οργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου Blue Cross, εξηγεί επίσης ότι ο βαθμός κινδύνου εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

 • Την ποσότητα της σοκολάτας
 • Το είδος της σοκολάτας
 • Το βάρος του σκύλου

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ανεξάρτητα από τις παραπάνω τρεις παραμέτρους, εφόσον υποψιαστούμε ότι ο σκύλος μας έφαγε σοκολάτα, οφείλουμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον/την κτηνίατρό μας, ώστε να αξιολογήσουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης του κατοικίδιου μας, το οποίο ενδέχεται να επηρεαστεί ακόμη κι από πολύ μικρές ποσότητες.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνονται:

 • Ο εμετός
 • Η διάρροια
 • Η υπερβολική δίψα
 • Το λαχάνιασμα
 • Η υπερκινητικότητα
 • Η υπερβολική ούρηση
 • Οι επιληπτικές κρίσεις
 • Τα καρδιολογικά προβλήματα

Η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο τοξική μορφή για τον σκύλο μας, παρόλο που για τον άνθρωπο θεωρείται διατροφικά η καλύτερη επιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η περιεκτικότητα της σε κακάο και θεοβρωμίνη και τόσο περισσότερο επηρεάζει τα εσωτερικά συστήματα του σκύλου μας.

Για τον ίδιο λόγο, η σοκολάτα γάλακτος είναι λιγότερο επικίνδυνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν ο σκύλος μας φάει σοκολάτα γάλακτος δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας.

Από την άλλη πλευρά, η λευκή σοκολάτα δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς της σε θεοβρωμίνη. Ωστόσο, με αυτό δεν εννοούμε πως η λευκή σοκολάτα θα πρέπει να εξελιχθεί στο αγαπημένο σνακ του σκύλου μας, καθώς εξακολουθεί να έχει υπερβολικά λιπαρά και ζάχαρη που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας στο σκύλο μας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η σκόνη κακάο είναι από μόνη της εξαιρετικά τοξική για το κατοικίδιό μας. Ως εκ τούτου, αν υποπέσει στην αντίληψή μας ότι ο σκύλος μας κατάπιε σκόνη κακάο, αναζητάμε επειγόντως κτηνίατρο.

Όταν πρόκειται για σοκολάτα με γέμιση, ο αντίκτυπός της στον οργανισμό του σκύλου μας, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, καθώς οι σοκολάτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συχνά περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερα επιβλαβή συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

Σύμφωνα με το Care Animal Hospital της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αν και δεν συνιστάται, ένας σκύλος μπορεί να καταναλώσει λιγότερα από 15 γραμμάρια σοκολάτας για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο θανατηφόρων συνεπειών. Η κατάποση μεγαλύτερης ποσότητας ενδέχεται να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ή ακόμη και στο θάνατο, οπότε εμείς θα συνιστούσαμε να μην το δοκιμάσετε!

Δε χρειάζεται βέβαια πανικός κάθε φορά που ο σκύλος μας τύχει να γλείψει ψίχουλα σοκολάτας στο πάτωμα (αν και οι αληθινοί chocoholics ποτέ δε σπαταλούν έτσι τη σοκολάτα τους, τρώνε και τα ψίχουλα). Ωστόσο, αν επιθυμούμε τυχόν δυσάρεστα περιστατικά, κρατάμε μακριά από τον σκύλο μας ολόκληρες πλάκες, ιδίως μαύρης σοκολάτας και φυσικά, δεν τον φέρνουμε σε επαφή με προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, όπως είναι η ίδια η σκόνη κακάο. Τα κρατάμε για μας!

Με πληροφορίες από huffingtonpost.gr

Πώς σου φάνηκε;

Βαθμολόγησε το περιεχόμενο!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. 1

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΕΔΩ