8 πράγματα για τη σοκολάτα που μπορεί και να μην ήξερες!

Η σοκολάτα ήταν κάποτε ζεστό χρήμα.

Τον παλιό καλό καιρό στην εποχή των Μάγια, οι κόκκοι του κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα και μάλιστα ήταν πιο πολύτιμοι ακόμα και από τη χρυσόσκονη. Γι’αυτό το λόγο και οι καλλιέργειες των κακαόδεντρων ήταν περιορισμένες εκείνη την εποχή καθώς για ευνόητους λόγους δε θα μπορούσες να καλλιεργήσεις το δικό σου χρήμα!

Η σοκολάτα δεν ήταν πάντοτε στέρεη ούτε γλυκιά.

Μέχρι και το 1847, ο κόσμος συνήθως απολάμβανε τη σοκολάτα σε υγρή και πικρή μορφή. Μέχρι που ήρθε ένας τύπος ονόματι Joseph Storrs Fry ο οποίος για κάποιο λόγο που προφανώς έχει να κάνει με θεϊκή παρέμβαση αποφάσισε να συνδυάσει βούτυρο κακάο, λικέρ σοκολάτας και ζάχαρη. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Η συνταγή για τη σοκολάτα γάλακτος πήρε 8 χρόνια για να αναπτυχθεί.

Ο Daniel Peter, ένας Ελβετός σοκολατοποιός, πέρασε 8 υπέροχα χρόνια προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται και δεν μπορούσε να φτιάξει σοκολάτα γάλακτος. Τελικά του ήρθε κι αυτού επιφοίτηση και κατάλαβε ότι έπρεπε να βάλει συμπυκνωμένο γάλα. Τον ευχαριστούμε και αυτόν!

Χρειάζονται 400 σπόροι κακάο για περίπου μισό κιλό σοκολάτας.

Κάθε κακαόδεντρο παράγει περίπου 30 με 60 λοβούς κακάο κάθε χρόνο. Κάθε λοβός περιέχει περίπου 40 σπόρους. Έτσι, κάθε δέντρο παράγει μόνο περίπου 1.5 κιλό σοκολάτα το χρόνο. Βάλτε και στην εξίσωση το ότι το κακάο μαζεύεται με τα χέρια και θα καταλάβετε γιατί η καλή σοκολάτα είναι και ακριβή.

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα.

Η λευκή σοκολάτα δε θεωρείται σοκολάτα καθώς δεν περιέχει στέρεα κακάο. Αντίθετα, παρασκευάζεται από ένα μίγμα βούτυρο κακάο, βανίλιας και ζάχαρης. Οκ, αν σας αρέσει περισσότερο από την κανονική σοκολάτα δεν κρίνουμε, γούστα είναι αυτά.

Η σοκολάτα αλλάζει τον εγκέφαλό σας προς το καλύτερο.

Ακόμα και το άρωμα της σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα κύματα Θ του εγκεφάλου, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν χαλάρωση και ευεξία. Από την άλλη, μελέτη του πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο έδειξε ότι όταν ένα βιβλιοπωλείο μυρίζει σαν σοκολάτα, αυξάνονται οι πωλήσεις! Επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει και τρυπτοφάνη την οποία ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας. Κάτι ξέρω που τρώω συνέχεια Caprice, η ευτυχία ξεχειλίζει!

Τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, δημιουργήθηκαν κατά λάθος.

Το 1938, μια τύπισσα από την Αμερική, η Ruth Wakefield, είχε τη φαεινή ιδέα να προσθέσει κομματάκια σοκολάτας σε ζύμη για μπισκότα, νομίζοντας ότι τα μπισκότα θα βγουν σοκολατένια για κάποιον περίεργο λόγο. Τα μπισκότα δε βγήκαν σοκολατένια, όμως κατά λάθος δημιούργησε ένα έπος!

Η σοκολάτα κάνει καλό στα δόντια (έτσι κι έτσι).

Το απλό και αγνό κακάο αποτρέπει τη φθορά των δοντιών καθώς έχει σχετικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μα γιατί κανείς δε φτιάχνει οδοντόκρεμα με γεύση σοκολάτας;;

Πώς σου φάνηκε;

Βαθμολόγησε το περιεχόμενο!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. 2

ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ ΕΔΩ